Kostol Najsvätejšej Trojice vo Varíne

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Pôvodne gotický rímsko-katolícky farský Kostol Najsvätejšej Trojice z 2.polovice 13.storočia. Pri založení fary roku 1200 bola vybudovaná kaplnka zasvätená Svätému krížu. V roku 1233 zasvätili nový kostol Panne Márii. Po rokoch protestantizmu v 16.a 17. storočí bol v roku 1673 vrátený katolíkom. Pri vstupe do kostola je vstavaná klasicistická kaplnka z roku 1727. Pod kaplnkou je krypta Pongrácovskej rodiny. Kostol bol rozšírený v 17.storočí. Neskorobarokový oltár z roku 1795 je upevnený priamo na stene s vysokým reliéfom polychrómovej drevorezby Najsvätejšej Trojice, do ktorej je zakomponovaný výjav Nanebovzatia Panny Márie. Kostol bol upravovaný v roku 1828. Počas 2.svetovej vojny bola poškodená fara i kostol. Pri vyhodení železničného mosta tlaková vlna vyrazila okná z južnej strany a značne sa poškodila strecha kostola i fary. Opravený bol v rokoch 1945-1946 a dokončené boli vymaľbou interiéru kostola akademickým maliarom Mikulášom Klimčákom v rokoch 1949-1950. Následne v roku 1851 bol vybudovaný nový organ. V roku 1984 vymenili krytinu strechy za medený plech, opravili trhliny v klenbe a múroch kostola. Jednoloďová jednovežová jednokaplnková stavba s obdĺžnikovým pôdorysom s rovným záverom. Nachádza sa na ulici Farská na južnom okraji obce.