Kostol Najsvätejšej Trojice v Chrasti nad Hornádom

Národná kultúrna pamiatka Kostol s areálom vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol. Pôvodne predrománsky jednoloďový rímsko-katolícky farský Kostol Najsvätejšej Trojice z 12.storočia. Neskororománsky upravený a rozšírený bol začiatkom a v 1.polovici 13.storočia. V prechodnom slohu bol upravený v roku 1302. V roku 1646 bol opäť rozšírený. Ďalšie úpravy v rokoch 1694, 1723 a 1749-1755. Jednovežová stavba s obdĺžnikovým pôdorysom s trojapsidovým záverom. V pôdoryse je jadro pomerne vysokej štvorcovej veže s pribudovanými apsidami. Tá bola v gotickom období nadstavaná. K nej priliehali 4 apsidy zaklenuté konchami. Západná apsida bola odstránená okolo roku 1646 pri rozšírení kostola prístavbou obdĺžnikovej lode, zaklenutej krížovou hrebienkovou klenbou. Pôvodný, dnes zamurovaný románsky vchod na západnej strane južnej apsidy. V roku 1748 poškodil kostol blesk, v rokoch 1749-1755 bol upravovaný. Z týchto čias pochádza západný neskorobarokový portál lode s kamenným ostením, rozoklaným frontónom a nápisom s dátumom 1749. Pod terajšou výmaľbou interiéru od J. Hanulu sa sondami zistili gotické nástenné maľby v dvoch vrstvách. Ľavý bočný oltár Piety, neskorobarokový z konca 18.storočia. Kostol stojí v severnej časti obce.

Ohradný múr. Kamenný ohradný múr okolo kostola pochádza z obdobia pred rokom 1700. Má oválny pôdorys. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2018.