Kostol Sedembolestnej Panny Márie v Iliašovciach

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Pôvodne gotický jednoloďový rímsko-katolícky farský Kostol Sedembolestnej Panny Márie zo začiatku 13.storočia. Upravovaný bol na prelome 13. a 14.storočia, v 15.storočí a v 17.-18.storočí. Barokovo-rokokovo bol prestavaný v rokoch 1768-1770, veža a fasády boli dokončené v rokoch 1797-1799. Jednovežová stavba s obdĺžnikovým pôdorysom so segmentovým záverom, sakristiou a predstavanou štvorpodlažnou vežou. Priestory sú zaklenuté pruskými klenbami. Nad sakristiou je zemepánske oratórium. Fasády sú členené pilastrami. Hlavný oltár je rokokový s baldachýnovým nadstavcom, v interkolumniách sú sochy svätého Petra a Pavla, apoštolov, v strede obraz Oplakávania Krista od F. Wagenschöna z roku 1760. K oltáru patria dve sochy cherubínov na samostatných podstavcoch, cherubíni držia v rukách večné svetlo v podobe strieborného srdca. Bočný oltár svätého Jána Nepomuckého je rokokový, baldachýnového typu s bočnými volútami, uprostred reliéf svätého Jána Nepomuckého, po stranách sochy anjelov z čias okolo rokov 1770-1780. Bočný oltár Panny Márie je rokokový, pendant k predošlému, v strede pôvodná gotická socha Panny Márie z rokov 1430-1450 typu krásnych českých Madon. Kazateľnica, spovednica a organ s trojdielnou skriňou sú rokokové pochádzajúce z čias výstavby kostola. Klasicistický kalich s emailom pochádza z roku 1806. Na južnej strane presbytéria je empírová mramorová náhrobná doska staviteľa kostola z roku 1810. Stojí v strede obce.