Kalvária v Komjaticiach

Národná kultúrna pamiatka Kalvária vyhlásená v roku 1963. Nachádza sa na cintoríne. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaplnka s pódiom.

Súsošie – kríž s korpusom I.

Súsošie – socha I.

Súsošie – socha II.

Súsošie  – kríž s korpusom II.

Súsošie  – kríž s korpusom III.

Boží hrob. Neskorobaroková menza s Božím hrobom z 2.polovice 18.storočia. Nachádza sa na terase Golgoty.

Kaplnka krížovej cesty I. Historizujúca kaplnka, 1.zastavenie, Pilát odsudzuje Krista, z prelomu 19. a 20.storočia. Upravovaná bola v roku 1996. Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty II. Historizujúca kaplnka, 2.zastavenie, Kristus berie kríž, z prelomu 19. a 20.storočia. Upravovaná bola v roku 1996. Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty III. Historizujúca kaplnka, 3.zastavenie, Prvý pád Krista pod krížom, zo začiatku 20.storočia. Upravovaná bola v roku 1996. Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty IV. Historizujúca kaplnka, 4.zastavenie, Stretnutie Krista s Pannou Máriou, z prelomu 19. a 20.storočia. Upravovaná bola v roku 1996. Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty V. Historizujúca kaplnka, 5.zastavenie, Šimon pomáha Kristovi, z prelomu 19. a 20.storočia. Upravovaná bola v roku 1996. Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty VI. Historizujúca kaplnka, 6.zastavenie, Kristus a Veronika, z prelomu 19. a 20.storočia. Upravovaná bola v roku 1996. Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty VII. Historizujúca kaplnka, 7.zastavenie, Druhý pád Krista pod krížom, z prelomu 19. a 20.storočia. Upravovaná bola v roku 1996. Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty VIII. Historizujúca kaplnka, 8.zastavenie, Kristus napomína plačúce ženy, z prelomu 19. a 20.storočia. Upravovaná bola v roku 1996. Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty IX. Historizujúca kaplnka, 9.zastavenie, Tretí pád Krista pod krížom, z prelomu 19. a 20.storočia. Upravovaná bola v roku 1996. Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty X. Historizujúca kaplnka, 10.zastavenie, Vyzliekanie kríža, z prelomu 19. a 20.storočia. Upravovaná bola v roku 1996. Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty XI. Historizujúca kaplnka, 11.zastavenie, Pribíjanie Krista na kríž, z prelomu 19. a 20.storočia. Upravovaná bola v roku 1996. Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty XII. Historizujúca kaplnka, 12.zastavenie, Ukrižovanie Krista, z prelomu 19. a 20.storočia. Upravovaná bola v roku 1996. Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty XIII. Historizujúca kaplnka, 13.zastavenie, Snímanie Krista z kríža, z prelomu 19. a 20.storočia. Upravovaná bola v roku 1996. Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty XIV. Historizujúca kaplnka, 14.zastavenie, Ukladanie Krista do hrobu, z prelomu 19. a 20.storočia. Upravovaná bola v roku 1996. Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.