Hrad Kráľovský Chlmec

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Zrúcaniny hradného paláca gotického hradu Čonkovar postaveného v 13.storočí sa nachádzajú na svahu kopca južne od mesta Kráľovský Chlmec na Podhradskej ulici 13 v polohe Kráľovský vŕšok. Iné zdroje uvádzajú, že hrad dal vystavať rod Palóciovcov v roku 1414. Tunajší hrad vznikol veľmi neskoro, aj keď trhové miesto bolo doložené už v roku 1214. Podľa zachovaných častí je možné predpokladať, že vznikol len na začiatku 16.storočia (pravdepodobne bol vtedy ale prestavaný starší objekt). Podľa záznamu v župnej monografii ho vlastnil a prestaval Peter z Perína, vtedajší majiteľ Paričovho hradu v Trebišove. Objekt bol zbúraný v roku 1548 na rozkaz kráľa Ferdinanda I.

Objekt predstavuje šľachtické sídlo kaštieľskeho typu. V teréne nevidno stopy po výraznejšej fortifikácii iba zvyšky dvojpodlažnej obytnej stavby obdĺžnikovitého pôdorysu. Nárožia stavby sú vybudované z veľkých tufitových kvádrov o rozmeroch 34-40×60-70x40cm. Dodnes stoja zvyšky 180cm (z juhovýchodu 160cm) hrubého muriva objektu, ktorý bol delený priečkou hrubou 1m. Zachoval sa 9m úsek tejto priečky. Na prvom podlaží sú v severozápadnej stene zachované dve okienka s polkruhovitým zaklenutím (z kameňa, vycvikované tehlami).