Hrad Kazimír

Pamiatkový objekt NKP Kostol a hrad vyhlásený v roku 1997.

Zrúcaniny takmer úplne zničeného hradu postaveného v 2.polovici 13.storočia sa nachádzajú na juhozápadnej strane obce Kazimír, časť Veľký Kazimír, nad potokom Izra v polohe nazývanej Hrunok.

Z listiny, ktorá opisuje severovýchodné hranice panstva Füzér (Maďarsko) z roku 1270 vyplýva, že Kazimír nepatril do tohto panstva, pričom uvádzaný Peter de Kazmer tu vystupuje ako šľachtic. Spomína sa i neskôr v listine Jágerskej kapituly z 11.februára 1364. Opevnený hradný komplex v Kazimíre bol pravdepodobne vystavaný v polovici 13.storočia a možno ho považovať za šľachtický hrádok spomínaného Petra, ktorý bol nielen jeho sídlom, ale plnil navyše funkciu ochrany dôležitej cesty, vedúcej od Zemplína k Slanskému priesmyku.

Hrádok je situovaný na miernom návrší s elipsovitým pôdorysom s rozmermi 50x30m. Jeho dlhšia os je priamo nad potokom, ktorý sa pravdepodobne využíval na obranu hrádku. Samotný hrad zrejme chránilo palisádové opevnenie na kraji vyvýšenej upravenej plošiny. I keď sa z pôvodných stavieb zachovalo veľmi málo, terénna konfigurácia umožňuje identifikovať existenciu viacerých stavieb. Približne uprostred návršia bola palácová stavba s tromi podlažiami a pivničnými priestormi s rekonštruovateľnými rozmermi okolo 21x14m a 1m hrubým murivom z lomového kameňa, ktoré bolo spájané tvrdou maltou. Južne od paláca stál menší, dvojpriestorový objekt (12x15m) pravdepodobne tiež obytný. Hospodárske objekty boli umiestňované do voľného priestranstva severnej časti nádvoria, kde je i vstup do objektu. K tejto časti sa primyká jazykovitý výbežok, ktorý bol tiež vyvýšený, ale nedosahoval výškovú úroveň hrádku. Ide o menšie strategické predpolie, na ktorom stál neskôr kostol.

Dodnes stojí do výšky zvyšok muriva, ktorý má v hornej časti kavernu, pôvodne asi okno. Zrejme ide o časť palácovej stavby.