Fara v Levoči

Národná kultúrna pamiatka Fara a hospodárska stavba vyhlásená v roku 1963. Nachádza sa v Mestskej pamiatkovej rezervácii. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Fara. Renesančná budova katolíckej fary z 15.storočia. Upravovaná bola v 2.polovici 15.storočia, v 2.polovici 16.storočia, v 18.storočí, v roku 1814, v 19.storočí a v polovici 20.storočia. Má jedno a trojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare L, je dvojpodlažná s podkrovím a podpivničením. Sieňová prejazdová budova sa nachádza na Námestí Majstra Pavla 52.

Hospodárska stavba. Renesančná murovaná stavba (stodola, trafostanica) postavená v období koniec 16. až začiatok 17.storočia. Upravovaná bola v 18. a 19.storočí a v 90.rokoch 20.storočia. Má trojtraktovú dispozíciu, obdĺžnikový pôdorys, je jednopodlažná s podkrovím. Nachádza sa na ulici Kláštorská 60 za farou.