Gymnázium Janka Francisciho-Rimavského v Levoči

Národná kultúrna pamiatka Gymnázium a oplotenie vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Gymnázium. Secesná budova bývalého reálneho gymnázia bola postavená v rokoch 1912-1913 a 1913-1915. Upravovaná bola po roku 1968. Má dvojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare V, je štvorpodlažná s podpivničením. Autormi stavby sú Alfréd Hájos a Villányi. Chodbová nárožná budova sa nachádza na ulici Kláštorská 37 pri ulici Gymnaziálny priechod v Mestskej pamiatkovej rezervácii. Bola postavená na mieste zbúraného kláštorného krídla kláštora minoritov.

Oplotenie. Eklekticistické tehlové a kovové oplotenie vybudované v rokoch 1911-1913. Upravované bolo po roku 1968. Autorom je Alfréd Hájos. Za pamiatkový objekt bolo vyhlásené v roku 2015.