Evanjelický kostol v Zemianskych Kostoľanoch

Národná kultúrna pamiatka Kostol a zvonica vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol. Jednoloďový kostol s centrálnou dispozíciou bol postavený v barokovom slohu v rokoch 1735-1736. Koncom 18.storočia bol upravený na spôsob tolerančných chrámov bez veže a zvona. Kostol má obdĺžnikový pôdorys s polygonálnym záverom. Fasáda má polkruhový vykrojený štít. Interiér kostola je bohatý na umelecké skvosty. Oltár je ranobarokový z konca 17.storočia, s ušnicovým ornamentom. Pôvodná je aj patronátna lavica donátorov kostola rodiny Kostolániovcov z roku 1742. Kazateľnica, krstiteľnica a lavice sú neskorobarokové z konca 18.storočia. Vzácnosťou je drevený organ z konca 17.storočia. Súčasťou starého cintorína v areáli artikulárneho kostola je i krypta zakladateľov a donátorov kostola rodiny Kostolániovcov. Kostol stojí v strede obce na Partizánskej ulici.