Renesančný kaštieľ v Zemianskych Kostoľanoch

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ a park vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Pôvodne opevnený kaštieľ postavený v renesančnom slohu okolo roku 1600 na starších základoch. Zachoval sa objekt dvojpodlažnej budovy s dvoma nárožnými vežami. Pôvodne bol štvorvežový. Vstupná brána mala pôvodne padacie zariadenie. V miestnostiach sú valené klenby s lunetami. Na poschodí drevené trámové stropy. Neskôr bol upravovaný ale zachoval si typické renesančné prvky. Ako svoje rodové sídlo ho postavili na mieste rodovej kúrie, nazývanej Kozákovská, členovia rodiny Kostolániovcov, ktorí sa sem presunuli z pôvodného rodového hradu v dnešnom Kamenci pod Vtáčnikom. V súčasnosti sa časť kaštieľa využíva ako obradná sieň pre potreby obce. Upravený bol koncom 18.storočia a v 20.storočí. Má trojkrídlový uzatvorený pôdorys, jednotraktovú dispozíciu, je dvojpodlažný s pivnicou. Je zvláštnosťou, že solitér stojí v zoskupení troch kaštieľov a dvoch kúrií v blízkosti kostola v strede obce na Námestí 4.apríla 38.

Park. Okolo kaštieľa je prírodno-krajinársky park s historickou zeleňou z 18.storočia.