Cintorín hrdinov v Trenčíne

Národná kultúrna pamiatka Cintorín a pamätné miesto vyhlásená v roku 1963. Miesto posledného odpočinku bojovníkov proti fašizmu, ktorí sa stali obeťami mučenia a tragickej smrti od októbra 1944 do apríla 1945. Od 25.10.1944 do 3.4.1945 fašisti vraždili svoje obete bez súdu. Po objavení hromadných hrobov v Dušovej doline sa 22.5.1945 začala úradná exhumácia, pri ktorej sa zo 69 obetí podarilo identifikovať 43. Mená ostatných zostali nepoznané. Dnes je každá obeť pochovaná do samostatného hrobu, na ktorom má svoje meno. Neznáme obete boli pochované do spoločného hrobu. Autorom návrhu pamätníka je Ing. arch. Ernest Krampl. Ústredný motív pamätníka tvorí korpus od akad. sochára Fraňa Gibalu, autorom plastiky Utrpenie je akad. sochár Jozef Fizel. Nachádza sa v lesoparku Brezina. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Pamätné miesto s pomníkom. Pamätné miesto.

Hroby s pomníkom.