Zubačka v Tisovci

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 2008. Budovy boli postavené v železničnom štýle. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Koľaj II. Ozubnicová železničná zubačka, koľajový zvršok, vybudovaný v rokoch 1893-1896. Upravovaná bola v rokoch 1964-1965 a 1993-1995.

Železničný most. Priehradový kamenný a oceľový tzv. Čertov most postavený v rokoch 1893-1896. Nachádza sa v lokalite Čertova dolina.

Rušňové depo. Železničné depo (remíza, sklad) z roku 1896. Upravované bolo v 70.rokoch 20.storočia. Prízemná stavba má dvojpriestorovú dispozíciu a obdĺžnikový pôdorys. Budova č.431.

Železničný sklad II. Tehlová a drevená budova remízy, skladu depa, zo 40.rokov 20.storočia. Prízemná stavba má trojpriestorovú dispozíciu a obdĺžnikový pôdorys. Budova č.1566.

Točňa. Železničná, vahadlová, ručná rušňová točňa z roku 1896. Upravovaná bola koncom 60.rokov 20.storočia. Má kruhový pôdorys. Nachádza sa v rušňovom depe.

Koľajisko. Železničné koľajisko rušňového depa z roku 1896. Upravované bolo v 20.storočí. Nachádza sa v rušňovom depe.

Výpravná budova III. Prevádzková budova železničnej stanice Tisovec z roku 1874. Upravovaná bola v 2.polovici 20.storočia. Dvojpodlažná stavba s podpivničením a obdĺžnikovým pôdorysom. Budova č.432.

Administratívna budova. Prevádzková budova železničnej stanice Tisovec z roku 1896. Upravovaná bola v 2.polovici 20.storočia. Dvojpodlažná stavba so štvorcovým pôdorysom. Budova č.432.

Lampáreň. Lampáreň zo 70.rokov 19.storočia. Upravovaná bola v 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba má jednotraktovú dispozíciu a obdĺžnikový pôdorys. Železničná stanica Tisovec.

Strážny dom. Byt traťmajstra zo začiatku 20.storočia. Prízemná stavba má trojdielnu, trojpriestorovú dispozíciu a obdĺžnikový pôdorys. Budova č.388. Železničná stanica Tisovec.

Železničná ubytovňa. Byty staničných zriadencov z roku 1896. Prízemná stavba má jednotraktovú dispozíciu a obdĺžnikový pôdorys. Budova č.389. Železničná stanica Tisovec.

Stanovisko signalistu I. Stanovisko výhybkára zo začiatku 20.storočia. Prízemná stavba má jednopriestorovú dispozíciu a štvorcový pôdorys. Železničná stanica Tisovec.

Železničný sklad III. Sklad údržby dráhy a prepravovaného tovaru z 20.rokov 20.storočia. Prízemná stavba má jednotraktovú dispozíciu a obdĺžnikový pôdorys. Budova č.439. Železničná stanica Tisovec.

Stanovisko signalistu II. Stanovicko výhybkára zo začiatku 20.storočia. Prízemná stavba má jednopriestorovú dispozíciu a štvorcový pôdorys. Hnúštianske zhlavie.