Zayovský kaštieľ v Bučanoch

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1994. Neskorobarokový kaštieľ z 2.polovice 18.storočia. Pôvodne patril pravdepodobne Michalovi Pongrácovi. Od neho ho kúpil Peter Zay a Zayovci ho vlastnili od roku 1771. Od nich prešiel do vlastníctva rodiny Fould-Springer. Tí na kaštieli dali zamurovať okná a upravili vnútornú dispozíciu tak, aby mohol slúžiť ako sýpka. Po vojne prešiel do rúk Štátnych majetkov a v roku 1982 ho kúpila Slovenská kniha, ktorá v ňom chcela zriadiť sklad kníh. V roku 1998 kaštieľ bez akéhokoľvek stavebného zásahu predala. Od roku 2001, keď na kaštieli vietor strhol mohutnú strechu, sa kaštieľ mení na ruinu. Má dvojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare U, je dvojpodlažný s podpivničením. Vo vstupnej časti sa nachádza veľký trojloďový podjazd s nástupom na hlavné schodisko. Ďalšie schodiská boli v krídlach kaštieľa. Miestnosti na prízemí majú pôvodné pruské klenby so štukovým dekórom a na poschodí sú rovné stropy. Pivnice majú valené klenby. Na poschodí dominuje schodisková hala. Na stenách sú maľby. Tri krídla vytvárali čestné nádvorie obrátené smerom do dvora. Objekt bol pokrytý manzardovou strechou. Fasáda hlavného krídla je členená rizalitmi a celý objekt horizontálne delí kordónová rímsa. Okná mali kamenné ostenia a štýlové mreže. Centrálne umiestnený rokokový vstupný portál je kamenný, s polkruhovým, mierne stlačeným uzáverom. Nachádza sa v obci Bučany 157 pri hlavnej ceste. Pôvodná dispozícia zostala zachovaná. Kaštieľ je upravený na sýpku. Okolo kaštieľa je park.