Zaniknutý špitál v Trnave

Národná kultúrna pamiatka Zaniknutý špitál s areálom vyhlásená v roku 2016. Nachádza sa na ulici Pri kalvárii. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Zaniknutý špitál. Špitálsky dom (lazaret, špitálik) bol postavený pred rokom 1698. Upravovaný bol v rokoch 1756, 1808 a 1938-1939. Zanikol v roku 1850. Baroková stavba s dvojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Zaniknutá kaplnka. Baroková špitálska rímsko-katolícka Kaplnka svätého Fabiána a Šebastiána z obdobia pred rokom 1698. Upravovaná bola v rokoch 1745, 1765, 1808 a 1938-1939. Zanikla v roku 1850. Jednoloďová stavba s obdĺžnikovým pôdorysom s polygonálnym záverom.

Zaniknutá hospodárska stavba. Baroková hospodárska stavba (práčovňa) postavená pred rokom 1698. Upravovaná bola v rokoch 1808 a 1938-1939. Zanikla v roku 1950. Stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.