Zaniknutá dedina v Nemešanoch

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 2021. Nachádza sa v polohe Koscilek na ľavom brehu toku Kapustnica približne 800m severovýchodne od obce. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Zaniknutá dedina. Zaniknutá stredoveká dedina Zalužany.

Panský dvorec. Stredoveký panský dvorec (kúria) z 2.polovice 13.storočia. Zanikol začiatkom alebo v priebehu 14.storočia. Nachádza sa asi 50m severovýchodne od zaniknutej obce.

Zaniknutý kostol. Stredoveký zaniknutý kostol z 2.polovice 13.storočia. Zanikol v 14.storočí alebo na prelome 14. a 15.storočia. Ranogotická jednoloďová a jednovežová stavba, dnes už iba vo výške jedného podlažia, s obdĺžnikovým pôdorysom s rovným záverom. Nachádza sa asi 50m severovýchodne od panského dvorca, severne od zaniknutej dediny.

Cintorín. Zaniknutý cintorín z obdobia 17.-18.storočie. Nachádza sa na nádvorí kúrie.