Základy kláštora v Bíni

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Základy neskororománskeho kláštora premonštrátov a kostola postaveného pred rokom 1217. Upravovaný bol v polovici 16.storočia. Kostol pochádza z 11.-12.storočia. Omodej II., pochádzajúci z rodu Hont-Poznan, dal pred križiackou výpravou prísľub na založenie premonštrátskeho rádu. Jeho poslednú vôľu z roku 1273 vykonal jeho syn Štefan. Na mieste pôvodného dreveného kostola bola postavená bazilika s dvomi vežami a s príslušným kláštorom, ktoré boli súčasťou premonštrátskeho rádu až do tureckého vpádu. V roku 1683 vojská všetky cirkevné stavby zničili. Kláštor s kostolom sa nachádzal vo vnútornom priestore mohutného systému valov a priekop z 11.-14.storočia. Celkovo systém tvorili tri valy s priekopami. Hroby pri kostole z 11.-17.storočia pochádzajú zo zaniknutej dediny Leánd. Nachádza sa pri južnej strane rímsko-katolíckeho Kostola nanebovzatia Panny Márie v obci na pravobrežnej terase na donom toku Hronu v nadmorskej výške 132m.