Veľká ortodoxná synagóga v Prešove

Národná kultúrna pamiatka Synagóga s areálom vyhlásená v roku 1963. Nachádza sa v Mestskej pamiatkovej rezervácii. Areál od 80.rokov 19.stotročia budovala Ortodoxná obec v priestore za mestskými hradbami. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Synagóga I. Historizujúca budova ortodoxnej synagógy postavená v rokoch 1897-1898. Má obdĺžnikový pôdorys, je dvojpodlažná bez veží. Je súčasťou komplexu židovských komunálnych inštitúcií. Stavbu realizoval stavebná firma V. Kollacsek a Wirth. Pomerne strohé novorománsko-maurské fasády skrývajú doslova poklad synagogálnej architektúry. Bohato zdobené interiéry s plne zachovaným inventárom patria k najatraktívnejším židovským pamiatkam na Slovensku. Stavba sa dodnes využíva ako modlitebňa. Nachádza sa na ulici Jarková 11634 v severozápadnej časti Mestskej pamiatkovej rezervácii.

Synagóga II. Funkcionalistická budova sefardskej klaus synagógy z roku 1935. Má obdĺžnikový pôdorys, je dvojpodlažná. Autorom stavby je Ing. Leopold Šafran. Nachádza sa na ulici Okružná 32 v juhozápadnej časti areálu. Dnes je v nej múzeum. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 2000.

Židovská škola. Židovská škola (chéder).

Dom správcu s bitúnkom. Dom správcu s rituálnym bitúnkom. Dom správcu a šochetňa postavený okolo roku 1925. Má jednotraktovú dispozíciu, obdĺžnikový pôdorys, je dvojpodlažný s podpivničením. Solitér sa nachádza na ulici Jarková 103 vo východnej časti areálu. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2000.

Dom rabína. Dom rabína (rabinát). Klasicistická budova z 15.storočia. Upravovaná bola koncom 18.storočia a začiatkom a koncom 19.storočia. Má nepravidelný pôdorys, je dvojpodlažná s podpivničením. Solitér sa nachádza na ulici Okružná 32 v juhozápadnej časti areálu. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 2000.