Roľnícky dvor Morovno 23, 24

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1995. Nachádza sa v časti Morovno 23, 24 pri miestnej komunikácii. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Ľudový dom I. Predný dom č.24, tzv. starší dom, je z pálenej tehly. Postavený bol v 1.polovici 19.storočia, upravený v 30.rokoch 20.storočia. Má obdĺžnikový pôdorys, trojdielnu trojpriestorovú dispozíciu, je dvojpodlažný s pivnicou. Nad žudrom (vysunutý portál) je iluzívna maľba obrazu Piety, po bokoch s postavami anjelov a vročením 1827. Vstupné polkruhové drevené dvere v drevenej polkruhovej zárubni. Za domom stojí nižšia hospodárska stavba so sedlovou strechou. Hospodárska stavba s výškou, dusanou podlahou a obdĺžnikovým pôdorysom, ukončená sedlovou strechou.

Ľudový dom II. Zadný dom č.23, tzv. mladší (nemecký), s exteriérovou maľbou. Murovaná omietnutá stavba. Ľudový dom zdobený lizénami, nárožia vystužené kvádrami. Okná sú orámované hladkými šambránami, na oknách sú plechové okenice. Strecha valbová s eternitom. Dom bol postavený v 80.rokoch 19.storočia. Má obdĺžnikový pôdorys, trojdielnu trojpriestorovú dispozíciu, je dvojpodlažný.

Dvor. Pri domoch je dvor s nepravidelným pôdorysom z 80.rokov 19.storočia.