Pamiatková rezervácia Žilina

Historické jadro mesta bolo 11.9.1987 vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Celková výmera je 15,23ha. Architektonicky zaujímavé štvorcové námestie v strede mesta s domami zo 16.-18.storočia. Námestie vzniklo už v 13.storočí. Cenné je predovšetkým urbanisticko-architektonické riešenie, typické meštianske domy s „mázhausom“ a podlubím, spodnými arkádami a dodnes zachovanými pôvodnými gotickými pivnicami, lemujúce námestie prevažne v renesančnom slohu zo 16.-17.storočia so stredovekým jadrom a novšie barokové z 18.storočia. V okolí mestskej pamiatkovej rezervácie sa nachádza viacero architektonicky hodnotných verejných administratívnych budov z 1.polovice 20.storočia. V roku 2015 sa na území pamiatkovej rezervácie nachádzalo 58 kultúrnych pamiatok.