Nitriansky hrad

Hrad sa nachádza na skalnom brale v centre Nitry na Námestí Jána Pavla II. v Mestskej pamiatkovej rezervácii v nadmorskej výške 218m. Bol postupne vybudovaný na mieste mohutného včasnobronzového, keltského a neskôr slovanského výšinného hradiska z 9.storočia pôvodne obklopeného meandrovitým korytom rieky Nitra. Prvá písomná zmienka o sídelnom hradisku Veľkej Moravy pochádza z roku 871. Stálo na inom mieste ako dnešný hrad. V nej sa spomína stavebná činnosť kniežaťa Pribinu a posvätenie jeho kostola v Nitre okolo roku 830. V období Veľkej Moravy sa v Nitre zdržiaval knieža Svätopluk a v rokoch 880-892 tu bolo aj biskupské sídlo. Po páde Veľkej Moravy toto biskupstvo zaniklo, po vzniku uhorského štátu ho však už v 2.polovici 11.storočia obnovili už na hradnom vrchu. Význam Nitrianskeho hradu v tom čase potvrdzuje tzv. Maurova legenda z rokov 1064-1070, ktorá spomína na hrade Baziliku svätého Emeráma, do ktorej uložili pozostatky svätého Ondreja a Beňadika. Pod severnými múrmi hradu je vchod do Nitrianskej hradnej jaskyne, kde sú v striebornom relikviári zo 17.storočia tieto pozostatky uložené. V roku 1990 boli zavinuté do hodvábnej zlatej vyšívanej textílie.

Hrad mal vždy strategický význam, lebo bol prirodzenou pevnosťou nad meandrom rieky Nitra. Do konca 11.storočia predstavoval centrum Nitrianskeho údelného kniežatstva, sčasti nezávislého na uhorskom kráľovi. V 12.storočí bol hrad sídlom Nitrianskeho komitátu. Jeho vzhľad je výsledkom staviteľskej činnosti takmer desiatich storočí a viacnásobných prestavieb a úprav. V roku 1138 sa spomína ako castrum Nitra, v roku 1216 ako Nitria a v rokoch 1226 a 1301 ako Nitriense. Goticky bol prebudovaný v 1.tretine 15.storočia, renesančne upravený v 16.storočí a barokovo v 18.storočí. Už v 13.storočí bol hrad tak dokonale opevnený, že vydržal útok Tatárov v roku 1241. V rokoch 1271 a 1273 ho však veľmi poškodil požiar počas obliehania Přemyslom Otakarom II. Po tomto požiari obnovili nielen Kostol svätého Emeráma ale pravdepodobne aj opevnenie. V roku 1288 pripadol aj s podhradným mestom biskupovi. Začiatkom 14.storočia ho dvakrát po sebe dobyl Matúš Čák a v roku 1431 ho obliehali husiti. V rokoch 1333-1355 bol postavený horný kostol a upravený palác v západnej časti hradu. Za kráľa Žigmunda vybudovali v 1.polovici 15.storočia nové hradné opevnenie, z ktorého sa zachovalo málo, pretože v roku 1465 ho spustošili vojská kráľa Mateja Korvína. K ďalším opevňovacím stavbám na hrade prišlo v 16.storočí v čase tureckého nebezpečenstva, keď vybudovali nádvorie, postavili renesančný hradný palác a v južnej časti nádvoria novú vnútornú renesančnú hradnú bránu. Počas stavovských povstaní v 1.polovici 17.storočia bol hrad centrom vojenských operácií a v roku 1663-1664 sa dokonca dostal na krátky čas do rúk Turkom, ktorí ho dobyli a podpálili. Po odstránení škôd prebudovali v rokoch 1673-1674 celý obranný systém hradu podľa požiadaviek modernej fortifikácie (nepravidelná hviezdicová citadela s troma bastiónmi orientovaná na zraniteľnejšiu juhovýchodnú stranu so širokými priekopami a násypmi okolo bastiónov). K veľkej stavebnej a obnovnej činnosti došlo na hrade však až po skončení povstania Františka II. Rákociho na začiatku 18.storočia, keď prestavali tzv. horný kostol a vybudovali nový biskupský palác. Až do meruôsmych rokov zostal sídlom Nitrianskej stolice. Stále prestavby hradu takmer úplne zotreli jeho pôvodnú podobu. Najstaršou zachovalou stavbou je románsky Kostol svätého Emeráma z 1.polovice 13.storočia (pôvodne stavba z 11.storočia). Z gotického obdobia ostala časť hradbového múru, Vazilova veža novogoticky upravená v 19.storočí a veľký gotický (tzv. horný) kostol z 1.polovice 14.storočia. Zo 16.storočia z obdobia renesancie sa zachovala vnútorná vstupná hradná brána. V pomerne dobrom stave sa nám zachovali iba stavby z konca 17. a 18.storočia. Dominantou hradného areálu je táto katedrála, k nej pristavaný biskupský palác a mohutné opevnenie s vystupujúcimi bastiónmi. Jednotlivé objekty viackrát prestavali. Súčasná podoba hradu je v zásade z konca 17.storočia, kedy hrad po protitureckých bojoch opevnili. Vzhľadom na svoje historické a architektonické hodnoty patrí areál hradu v Nitre medzi základné dokumenty dejín Slovenska. Dnes na hrade sídli biskupský úrad a Archeologický ústav SAV. Nitriansky hrad ako pamätník veľkomoravského obdobia našich dejín pútal už oddávna záujem verejnosti.

Hrad je národnou kultúrnou pamiatkou vyhlásenou v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Hradné jadro:

Hradný palác. Hradný biskupský palác. Postavený bol na prelome 11. a 12.storočia. Upravovaný bol v období 13. až polovica 15.storočia, pred rokom 1562 a v rokoch 1711-1739, 1951 a 1998. Prevláda neskorobarokový štýl. Má dvoj a trojtraktovú dispozíciu, štvorkrídlový uzatvorený pôdorys, je trojpodlažný s podpivničením. Nachádza sa západne od katedrály.

Bastión I. Bastión severozápadný. Postavený bol v ranom baroku okolo roku 1672. Má nepravidelný pôdorys. Nachádza sa severozápadne od hradného paláca.

Palácové nádvorie. Palácové nádvorie biskupského paláca. Vybudované bolo v neskorom baroku v rokoch 1711-1739. Upravované bolo v roku 1998. Má obdĺžnikový pôdorys. Nachádza sa v strede paláca.

Kostol. Katedrála svätého Emeráma.

Vsadený reliéf XII. Reliéf s erbom biskupa L. A. Erdődiho.

Vsadená busta XIII. Busta vojvodu (panovníka).

Vsadená socha XIV. Socha svätého Mareka Evanjelistu.

Vsadená socha XV. Socha svätého Lukáša.

Vsadená socha XVI. Socha svätého Matúša.

Vsadená socha XVII. Socha svätého Jána Evanjelistu na veži.

Prvé predhradie:

Hradbový múr. Hradbový múr severovýchodný. Postavený bol v gotike v 1.polovici 12.storočia. Upravovaný bol v 15.storočí, v rokoch 1672-1673 a v 90.rokoch 20.storočia.Nachádza sa južne a východne od katedrály.

Bašta. Bašta severná.Postavená bola v 2.polovici 15.storočia. Upravovaná bola na prelome 15. a 16.storočia, pred polovicou 16.storočia a okolo roku 1672. Má obdĺžnikový pôdorys. Nachádza sa v strede južnej časti hradbového múru.

Nárožná veža. Nárožná Vazilova veža. Postavená bola v gotike v 2.polovici 15.storočia. Upravovaná bola v 1.polovici 16.storočia, novogoticky v roku 1895 a v 90.rokoch 20.storočia. Je jednopriestorová, s pôdorysom nepravidelného štvoruholníka, je dvojpodlažná. Nachádza sa vo východnej časti areálu. Dnes je v nej múzeum.

Bastión II. Bastión severovýchodný. Postavený bol v ranom baroku v rokoch 1672-1673. Upravovaný bol v 90.rokoch 20.storočia. Má pôdorys nepravidelného štvoruholníka, je jednopodlažný s podpivničením. Nachádza sa v severnej časti areálu. Dnes je v ňom múzeum.

Hradné nádvorie I. Horné východné nádvorie bolo vybudované v 15.storočí. Upravované bolo v 16.-19.storočí, v rokoch 1930-1933 a v 90.rokoch 20.storočia. Má nepravidelný pôdorys. Nachádza sa východne od katedrály.

Hradná studňa. Vybudovaná bola v 1.polovici 16.storočia. Upravovaná bola v 18.storočí, v roku 1933 a v 90.rokoch 20.storočia. Má kruhový pôdorys. Nachádza sa na východnom nádvorí.

Vsadený reliéf XVIII. Reliéf s erbom rodu Pálfi.

Druhé predhradie:

Kurtína s bránou. Kurtína s hlavnou bránou. Postavená bola v 15.storočí. Upravovaná bola v rokoch 1672-1674. Prevláda ranobarokový štýl. Má nepravidelný pôdorys. Nachádza sa v južnej a juhovýchodnej časti areálu.

Bastión III. Bastión juhozápadný. Postavený bol v 80.rokoch 16.storočia. Upravovaný bol okolo roku 1672. Prevláda ranobarokový štýl. Má pôdorys nepravidelného štvoruholníka, je jednopodlažný. Nachádza sa v juhozápadnom úseku opevnenia hradu.

Bastión IV. Bastión južný. Postavený bol v roku 1672. Upravovaný bol v roku 1672. Prevláda ranobarokový štýl. Má päťuholníkový pôdorys. Nachádza sa v juhozápadnom úseku opevnenia hradu.

Bastión V. Bastión východný. Postavený bol v 80.rokoch 16.storočia. Upravovaný bol okolo roku 1672. Prevláda ranobarokový štýl. Má pôdorys nepravidelného štvoruholníka, je jednopodlažný. Nachádza sa v juhovýchodnom úseku opevnenia hradu.

Vstupná budova. Horná brána bola postavená v 80.rokoch 16.storočia v renesancii. Upravovaná bola v rokoch 1664-1675 a v 60.rokoch 20.storočia. Má jednotraktovú dispozíciu, obdĺžnikový pôdorys, je dvojpodlažná. Nachádza sa vo východnej časti dolného nádvoria.

Priekopa. Gotická priekopa. Vybudovaná bola v gotike v 15.storočí. Upravovaná bola v 16.-18.storočí. Má pôdorys nepravidelného obdĺžnika. Nachádza sa v juhovýchodnej a východnej časti hradného areálu.

Hospodárska stavba. Diecézne múzeum. Postavená bola v 15.storočí. Upravovaná bola pred polovicou 17.storočia, v roku 1670, okolo polovice 19.storočia a po roku 2000. Prevláda historizujúci štýl. Má jedno a dvojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare nepravidelného obdĺžnika, je dvojpodlažná s podpivničením. Nachádza sa v južnej časti nádvoria druhého predhradia.

Hradné nádvorie II. Dolné južné nádvorie bolo vybudované v 18.storočí. Upravované bolo v 90.rokoch 20.storočia a po roku 2000. Má nepravidelný pôdorys.

Vonkajšie schodisko. Vonkajšie schodisko do katedrály. Bolo vybudované v baroku v 1.polovici 18.storočia. Upravované bolo v roku 2001. Má obdĺžnikový pôdorys. Nachádza sa pred hlavným portálom katedrály.

Kópia vázy I.

Kópia vázy II.

Kópia sochy I. Kópia sochy svätého Ondreja-Svorada.

Kópia sochy II. Kópia sochy svätého Benedikta.

Kópia sochy III. Kópia sochy svätého Augustína.

Kópia sochy IV. Kópia sochy svätého Ambróza.

Kópia sochy V. Kópia sochy svätého Jána Evanjelistu na schodisku.

Kópia sochy VI. Kópia sochy svätého Jozefa.

Kópia sochy VII. Kópia sochy Panny Márie.

Kópia sochy VIII. Kópia sochy Salvator Mundi.

Váza I.

Váza II.

Socha I. Originál sochy svätého Ondreja-Svorada.

Socha II. Originál sochy svätého Benedikta.

Socha III. Originál sochy svätého Augustína.

Socha IV. Originál sochy svätého Ambróza.

Socha V. Originál sochy svätého Jána Evanjelistu.

Socha VI. Originál sochy svätého Jozefa.

Socha VII. Originál sochy Panny Márie.

Socha VIII. Originál sochy Salvator Mundi.

Obvodová priekopa. Vybudovaná bola v rokoch 1672-1673. Upravovaná bola v 2.polovici 20.storočia. Má obdĺžnikový pôdorys. Nachádza sa pred juhovýchodnou kurtínou.

Hradný most. Vybudovaný bol v neskorom baroku v 80.rokoch 18.storočia. Upravovaný bol v 20.storočí. Má obdĺžnikový pôdorys. Nachádza sa pred hlavnou bránou hradu.

Hradný most. Neskorobarokový hradný most pred hlavnou bránou z 80.rokov 18.storočia. Upravovaný bol v 20.storočí.

Socha IX. Socha svätého Jána Krstiteľa.

Vsadený reliéf XIX. Reliéf s erbom biskupa Tomáša Pálfiho.