Meštiansky dom Mikulášska 2 (Dom U dobrého pastiera)

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Neskorobarokový, rokokový, meštiansky dom bol postavený v rokoch 1760-1765. Patrí k niekoľkým pôvodným zachovaným stavbám starého bratislavského podhradia. Spodná časť bola určená pre obchodno-priemyselnú činnosť, horné podlažie na bývanie. Na fasáde sa zachovalo jedno iluzívne okno, plastika Dobrého pastiera v nike pod baldachýnom nie je pôvodná. Dom patrí k drobným skvostom stredoeurópskej meštianskej architektúry. Má obdĺžnikový pôdorys, je štvorpodlažný s pivnicou. Dom U dobrého pastiera je nárožný dom, ktorý stojí na ulici Mikulášska 2 pri ulici Židovská 3 v Mestskej pamiatkovej rezervácii. V súčasnosti sa v dome nachádza Múzeum hodín, ktoré je súčasťou Múzea mesta Bratislavy.