Meštiansky dom Michalská 26 (Lekáreň U červeného raka)

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Barokový meštiansky dom bol postavený v polovici 18.storočia. Bol vstavaný do barbakánu Michalskej brány s priľahlou priekopou. Upravovaný bol v 2.polovici 18.storočia (klasicistická úprava priečelia, ktoré bolo doplnené kamenným rokokovým portálom), v 19.storočí a v 2.polovici 20.storočia. Má obdĺžnikový pôdorys, je trojpodlažný s pivnicou. Na priečelí sa nachádzajú pôvodné vývesné štíty lekárne s kovovou akantovou ornamentikou a rakom z konca 19.storočia od bratislavskej kováčskej firmy Márton. Lekáreň U červeného raka je priechodový radový dom, ktorý stojí na ulici Michalská 26 v Mestskej pamiatkovej rezervácii. V súčasnosti sa v časti priestorov bývalej lekárne na prízemí domu nachádza Múzeum farmácie, ktoré je súčasťou Múzea mesta Bratislavy.