Ľudová architektúra v Zliechove

Ľudová architektúra. V obci sa zachovali zrubové a murované trojpriestorové domy omazané hlinou a obielené vápnom s použitím modrej farby. Domy so sedlovou strechou, štítom a podlomenicou. Strecha je nasadená na povalovú konštrukciu, ktorá nesie samostatný rám. V miestnej časti Košecké Rovne sa zachovali starobylé typy drevených stavieb.

Ľudový kroj. Typický zliechovský kroj, variant ľudového odevu z Čičmian a Valaskej Belej. Od belianskeho a čičmianskeho kroja sa odlišuje bohatšou a farebnejšou výšivkou. Kroju dominuje biela farba s prekrásnou výšivkou s použitím cirokovej (žltej), oranžovej, bielej, neskôr aj červenej farby. Suroviny na výrobu kroja sa získavali z domácich zdrojov (ovčia vlna, konope, ľan a koža). Ženský kroj sa skladal z rukávcov, obojku (pod obojkom bol prišitý farebný golier z paličkovanej čipky), vokolku a fertuchy (zástery). Vydaté ženy nosili na hlavách podviku. Pod podvikou bola grguľa a čepiec. V chladnom počasí nosili ženy vlnák a kožúštek. Obuté mali krpce. Ďalej nosili pančušky a spodnicu s pásom. Mužský kroj sa skladal z košele a súkenných nohavíc. V zime si obliekali halenu. Na hlavách nosili klobúky a obuté mali krpce. Deti nosili košieľky, na hlave mali čepčeky a obuté mali krpce. Zliechovský kroj bol zdokumentovaný vo filme Zem spieva a na fotografiách Karola Plicku. Folklórne skupiny v mikroregióne Magura-Strážov dodnes vystupujú v pôvodných, niekedy viac ako storočných krojoch a niektoré ženy dodnes ovládajú techniku šitia, vyšívania a riasenia krojov.