Ľudová architektúra v Čičmanoch

Dolná časť obce bola v roku 1977 vyhlásená za Pamiatkovú rezerváciu ľudového staviteľstva. Zachovalý ľudový folklór. Zaujímavé čičmianske ľudové kroje, výšivky s geometrickou ornamentikou a unikátne pôvodné ľudové zrubové stavby s bielou ornamentovou maľovkou na obvodových stenách, ktorá je odvodená z výšivky miestneho ľudového odevu. Architektúra pripomína „perníkové domčeky“ a to hlavne pre ornamentálnu výzdobu vonkajších stien domov. Tieto objekty sú cenným dokladom technickej vyspelosti, majstrovskej zručnosti a estetického cítenia obyvateľstva. Geometrická výzdoba je stará asi 200 rokov. Jednoduché ornamenty boli nanášané bielym vápnom, ktoré malo zároveň konzervačnú a ochrannú funkciu. Domy sú pokryté šindľovou strechou. Sú prízemné, trojpriestorové, s úzkymi obytnými komorami v podkroví pod valbovou alebo štítovou strechou s podlomenicami alebo dvojpodlažné s obiehajúcou pavlačou na poschodí. Domy boli postavené po roku 1923 keď obec vyhorela. Komplex ľudovej architektúry pozoruhodný svojou zachovalosťou a štýlovou jednotnosťou. Obec vzbudila záujem širokej verejnosti už v roku 1895 na Národopisnej výstave českoslovanskej v Prahe. Od toho obdobia sa začal v obci rozvíjať určitý druh turizmu a folklorizmu, čo vlastne trvá až dodnes.

Ľudový dom Čičmany 35.

Ľudový dom Čičmany 40.