Kúpele v Sliači

Vďaka termálnym a minerálnym vodám vznikli v meste kúpele. Preslávili ich vzácne síranovo-hydrouhličité a vápenato-horečnaté pramene. Prvá zmienka o termálnych vodách pochádza z roku 1243, počas návštevy kráľa Mateja Korvína. Začiatkom 18.storočia bol vymenovaný kúpeľný hodnostár a vybudované prvé objekty. V rokoch 1935-1937 prebehla generálna rekonštrukcia minerálnych prameňov (je to jediný zdroj z hĺbky 59m). Minerálne pramene sú teplé 33°C. Jeden z prameňov patrí medzi svetové unikáty, vo svete sú známe iba 4 kúpeľné miesta s podobným zložením minerálnej vody. Liečia sa tu choroby srdca, krvného obehu a civilné choroby (bolesti chrbtice a pohybového ústrojenstva). V areáli sa nachádzajú športovo-rekreačné a liečebné zariadenia, turistické a vychádzkové trasy a otvorené termálne kúpalisko.

Kúpele s areálom sú národnou kultúrnou pamiatkou vyhlásenou v roku 1963. Nachádza sa v časti Rybáre. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Liečebný dom I. Klasicistický liečebný dom Detva z roku 1820. Dvojpodlažná stavba s podpivničením, trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Budova č.9.

Kaplnka svätej Hildegardy. Klasicistická jednoloďová rímsko-katolícka Kaplnka svätej Hildegardy z 1.polovice 19.storočia. Upravovaná bola v rokoch 1855 a 1936. Budova č.26 s obdĺžnikovým pôdorysom.

Liečebný dom II. Funkcionalistický liečebný dom Slovensko (partizánska nemocnica) postavený v rokoch 1930-1931. Upravovaný bol v roku 1944. Štvorpodlažná stavba s podpivničením, trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Autormi stavby sú R. Stockar a staviteľ F. Novák. Budova č.4 sa nachádza v areáli kúpeľov.

Pamätná tabuľa partizánskej nemocnice. Pamätná tabuľa partizánskej nemocnice z roku 1954. Osadená je na liečebnom dome Slovensko.

Park. Prírodno-krajinársky kúpeľný park z rokov 1812-1893. Upravovaný bol v období 1920-2.polovica 20.storočia.

Prameň. Liečebný prameň.

Altánok.