Kostol všetkých svätých v Letanovciach

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Pôvodne neskororománsky jednoloďový rímsko-katolícky farský Kostol všetkých svätých z polovice 13.storočia. Upravovaný bol v 14.storočí a barokovo prestavaný bol v 18.storočí. Ďalšie úpravy po roku 1936. Jednovežová jednokaplnková stavba s obdĺžnikovým pôdorysom s polkruhovým záverom. Z pôvodnej stavby sa zachoval pôdorys so štvorcovým presbytériom, loďou a vežou a čiastočná výška obvodového muriva. Z románskych detailov je južný portál lode, čiastočne zakrytý prístavbou barokovej predsiene. Vstupný portál je gotický. Loď má pruskú klenbu a je rozšírená transeptom zaklenutým krížovou klenbou. Neskorobarokové fasády sú členené lizénovým orámovaním. Vnútorné zariadenie je nové, na dvoch bočných oltároch sú uprostred barokové obrazy z 18.storočia. V predsieni je neskorobarokový krucifix z 2.polovice 18.storočia. Stojí v strede obce na ulici Slovenského raja.