Kostol svätého Michala, archanjela v Markušovciach

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Ranogotický jednoloďový rímsko-katolícky farský Kostol svätého Michala, archanjela postavený okolo roku 1280 na kopci v blízkosti hradu. Z pôvodnej stavby sa zachovala časť veže i obvodového muriva a západný portál. Upravovaný bol v období 14. až 2.polovica 15.storočia, kedy k pôvodnej jednoloďovej stavbe vybudovali nové široké presbytérium a takto vzniknutý priestor zaklenuli sieťovou klenbou. V roku 1486 bol prestavaný a rozšírený o severnú Kaplnku svätého Kozmu a Damiána, okolo roku 1500 pristavali južnú Kaplnku svätej Anny. Po požiari v roku 1773 pred rokom 1755 opravili veži a v roku 1818 celý kostol a obvodový múr. Po ďalšom požiari v roku 1882 vežu nadstavali v roku 1891. Jednovežová stavba s obdĺžnikovým pôdorysom bez triumfálneho oblúka s polygonálnym záverom s postrannými kaplnkami budiacimi dojem bočných lodí. Bohatý a historicky vzácny interiér kostola, ktorý je prevažne barokový, dopĺňajú náhrobné kamene Mariášiovcov zo 16. a 17.storočia vyrobené z červeného mramoru. Hlavný oltár je barokový. Na hladkých fasádach sú oporné piliere. Okolo kostola stojí obranný múr s dvoma vstupnými murovanými bránami a novodobou kryptou Mariášiovcov. Nachádza sa na kopci v strede obce na ulici Michalská v Pamiatkovej zóne.