Kostol svätej Kataríny Alexandrijskej v Hertníku

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Pôvodne neskororenesančný jednoloďový rímsko-katolícky farský Kostol svätej Kataríny Alexandrijskej postavený v rokoch 1607-1612 v retardovanom gotickom slohu. Jeho zakladateľom bol syn Šimona Forgáča, Žigmund /1557-1621/, hornouhorský hlavný kapitán a palatín Uhorska. Nový kostol začal stavať v roku 1607 neďaleko staršieho, múrom ohradeného dreveného objektu, ktorý dal zbúrať v roku 1610. Starší kostol v obci je doložený aj písomne, v listine z roku 1355 a traduje sa, že bol postavený zo vzácneho tisového dreva. Kostol bol zasvätený svätej Kataríne Alexandrijskej, panne a mučenici a svätému Františkovi. Všetky tieto skutočnosti dodnes pripomína latinský nápis na mramorovej tabuli v predsieni kostola. Samotnú posviacku potvrdzuje aj 11 konsekračných krížov. Svätyňa má renesančnú sieťovú loď a valenú klenbu s lunetami. Klenba svätyne dosadá na hlavice prípor, spočívajúcich na oblých konzolách, zdobených maskou alebo mušľou. Na južnej strane kostola je zamurovaný renesančný portál. Upravovaný bol v 2.polovici 19.storočia. Jednovežová stavba s obdĺžnikovým pôdorysom s polygonálnym záverom, pristavanou sakristiou a na západnej strane predstavanou vežou. Novobarokový mobiliár pochádza z 19.storočia. Stojí v strede obce.