Kostol svätého Františka Assiského v Hervartove

Národná kultúrna pamiatka Drevený kostol a ohradný múr vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Drevený kostol. Pôvodne gotický jednoloďový drevený rímsko-katolícky Kostolík svätého Františka Assiského bol postavený v období 2.polovica 15.storočia až rok 1500. Neskorogoticky upravený v rokoch 1593-1596. Upravovaný bol v 17.storočí (1650-1665). Ďalšie úpravy v 18., 19. a 20.storočí. Posledná úprava je z roku 1970. Jeho architektúra sa zachovala takmer neporušená. Monumentálna drevená jednovežová stavba s loďou s obdĺžnikovým pôdorysom a svätyňou s polygonálnym záverom, sakristiou a štvorhrannou vežou, ktorej spodná časť tvorí predsieň. Zrubová stavba z vzácneho tisového dreva obitá doskovaním a šindľom. Pôvodný rovný strop svätyne bol koncom 19.storočia nahradený dnešným klenutým. V interiéri maľby zo 16. a 17.storočia. Steny lode sú vyzdobené maľbami od Andreja Hafčíka z roku 1665 a sú komentované latinskými citátmi z Písma svätého. Mobiliár z obdobia 15.-19.storočie. Je to najstarší drevený kostolík na Slovensku. Je jedným z najstarších a najcennejších gotických objektov na Slovensku. Stojí v strede obce.

Ohradný múr. Kamenný múr okolo kostola.