Kostol povýšenia Svätého kríža v Považanoch

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Rímsko-katolícky farský kostol povýšenia Svätého kríža. Je to empírová stavba postavená v roku 1830 na mieste starého kostola, ktorý pravdepodobne postavili nemeckí križiaci (dostali vtedy donáciu na Veľké Kostoľany, Žltkovce a Zelenice) v polovici 13.storočia. Pôvodný kostol sa spomína v rokoch 1297 a 1560. Kostol dal postaviť kardinál Alexander Rudnay. Upravený bol v 20.storočí. Jeho súčasťou je i krypta, do ktorej pochovávali iba členov rodiny Rudnayovej. Maľby kostola, ktorých autorom je F. Basler, pochádzajú z roku 1859. V roku 1943 nástenné maľby doplnili F. Pap a E. Petrikovič z Piešťan. Trojloďová stavba stojí pri hlavnej ceste na Karpatskej ulici.