Kostol nanebovzatia Panny Márie v Starej Turej

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 2016. Rímsko-katolícky farský Kostol nanebovzatia Panny Márie je barokový a bol vybudovaný v roku 1748 z iniciatívy Juraja Erdődiho. Jednoloďová jednovežová stavba v štýle klasicizujúceho baroka. Pred kostolom stojí socha Panny Márie Immaculaty z roku 1866, zrenovovaná v roku 2005. V areáli kostola stojí socha svätého Jána Nepomuckého z roku 1867, súsošie svätého Jána a Pavla na vysokom stĺpe, na ktorom je latinský nápis s chronogramom 1756, socha Panny Márie z roku 1866 a socha svätého Floriána z roku 1867. Kostol bol niekoľkokrát renovovaný v rokoch 1830, 1856, 1868, 1875, 1919 a 1975. Celkové renovácie prebehli v rokoch 1898, 1948, 1986-1987, 1999 a neskôr. Stavba s obdĺžnikovým pôdorysom s polygonálnym záverom. Nachádza sa v centre mesta na Námestí slobody.