Kostol narodenia Panny Márie v Motešiciach

Národná kultúrna pamiatka Kostol s areálom vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol. Farský rímsko-katolícky Kostol narodenia Panny Márie bol postavený v polovici 13.storočia až okolo roku 1309 v ranogotickom slohu. Má obdĺžnikový pôdorys s rovným záverom. Je to jednoloďová, jednovežová, jednokaplnková stavba. Upravovaný bol v rokoch 1611, 1652 a okolo roku 1700. V 18.storočí bol obnovený. Upravený bol i v rokoch 1952 a 1981. V podkroví sa nachádzajú fragmenty stredovekej nástennej maľby. Mobiliár pochádza z 18.storočia. Pristavená Kaplnka svätého Jána Nepomuckého v neskorobarokovom slohu je z roku 1736. Prízemný kostol stojí na kopci nad obcou v časti Dolné Motešice.

Ohradný múr s bránou. Okolo kostola stojí opevnenie v podobe ohradného múru s bránou a schodiskom postavené v polovici 13.storočia až okolo roku 1309 v gotike. Opevnenie má kruhový pôdorys. Upravované bolo v 80.rokoch 20.storočia.

Príkostolný cintorín.

Náhrobník.