Kostol Najsvätejšej Trojice v Mníchovej Lehote

Národná kultúrna pamiatka Kostol s areálom vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol. Filiálny rímsko-katolícky Kostol Najsvätejšej Trojice bol postavený v 1.polovici 14.storočia v ranogotickom slohu. Má obdĺžnikový pôdorys s polygonálnym záverom. Je to lednoloďová jednokaplnková stavba. Upravovaný bol v 18.storočí a v rokoch 1939, 1947, 1958, 1994-1996 a 2003. Tvorí ho svätyňa, loď a sakristia. Svätyňa má gotickú rebrovú klenbu s dvoma svorníkmi. Rebrá majú klinovú profiláciu. V uzávere svätyne sú tri gotické okná s trojlístkovou kružbou. V stene svätyne je zamurované pastofórium (výklenok na úschovu Eucharistie) z čias výstavby kostola. Zo svätyne vedie do sakristie s valenou klenbou kamenný gotický vstup. V sakristii sú dve gotické okienka, jedno s pôvodnou mriežkou. Loď má rovný strop. Vonkajšok je hladký, nečlenený. Hlavná fasáda je štítová s ostrolukým hlavným vstupom. Za jej štítom je vstavaná drevená vežička. Z 18.storočia pochádzajú štyri barokové sochy: Boh-Otec, Panna Mária, svätý Ján Krstiteľ a svätý Ján Evanjelista. Z 19.storočia pochádzajú dva dvojstranné klasicistické svietniky. Inventár kostola dopĺňa menší klasicistický zvon svätého Vendelína z roku 1840 a väčší zvon Najsvätejšej Trojice z roku 1926. Kostol stojí v strede obce.

Ohradný múr. Okolo kostola stojí kamenný hradbový múr postavený pravdepodobne v renesancii v 16.-17.storočí. Má pôdorys nepravidelného oválu.