Kláštor paulínov Vo Veľkých Lovciach (Máriacsalád)

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Nachádza sa v lokalite Mariánska Čeľaď. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kláštor paulínov. Prvé stopy osídlenia nie sú známe. Okolo roku 1200 tu bola malá osada, ktorá patrila kláštoru v Hronskom Beňadiku, neskôr ostrihomskému arcibiskupstvu. Kláštor a kostol bol obnovený v rokoch 1745-1749. Baroková úprava v roku 1779. V roku 1863 zasiahol kláštor blesk. Pri požiari zhorela strecha kostola aj kláštora a objekty začali pustnúť. Upravované boli v rokoch 1863 a 1970. V roku 1901 kláštor znovu vyhorel. Má dvojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare U, je dvojpodlažná s podpivničením. Kláštorné miestnosti slúžili ako depozity Novozámockého múzea.

Ruina kostola.