Kaštieľ Radvanských v Banskej Bystrici

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ s areálom vyhlásená v roku 1963. Nachádza sa na Sládkovičovej ulici 1 v mestskej časti Radvaň. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Pôvodný opevnený kaštieľ tu vznikol pravdepodobne na mieste gotickej tvrdze a pri stavbe kaštieľa použili časť pôvodnej architektúry. Postavený bol na spôsob neskororenesančnej pevnosti v 1.polovici 16.storočia. Začiatkom 16.storočia už stála výstavná budova s nástennými maľbami tzv. zelenej izby. V 16. a 17.storočí kaštieľ prestavali a rozšírili, pričom ho znovu opevnili a do nádvoria vložili stĺpovú arkádu. Úpravu datuje rok 1677. Upravovaný bol v 17. a 18.storočí a v roku 1856. Autorom rekonštrukcie v roku 1856 je Pavol Schwehl. Začiatkom 19.storočia kaštieľ dobudovali do pravidelného pôdorysu s ústredným nádvorím. Priečelia vznikli scelením jednotlivých etáp v časoch romantizmu keď kaštieľ dostal podobu so zuborezou atikou. Objekt pamiatkovo obnovili v roku 1958. Má jednotraktovú dispozíciu, štvorkrídlový uzatvorený pôdorys, je dvojpodlažný s podpivničením. Poschodová štvorvežová stavba s ústredným dvorom. Zachovaných je rad historických detailov, vstupný portál a mreže z čias prestavby, z obdobia tureckých nájazdov na stredné Slovensko. Po pamiatkovej úprave slúžil kaštieľ ako archív. V súčasnosti chátra.

Hradbový múr. Opevnenie kaštieľa bolo vybudované v renesancii v 16.storočí. Upravovaný bol v 17.storočí.

Bastión. Postavený bol v 16.storočí. Upravovaný bol v 17.storočí. Má kruhový pôdorys.

Park. Prírodno-krajinársky park s historickou zeleňou pri kaštieli bol vybudovaný v 19.storočí. Upravovaný bol v roku 1950.

Ľadovňa. Vybudovaná bola v 19.storočí. Ruina ľadovne sa nachádza v severovýchodnej časti parku.