Bárčiovský kaštieľ v Banskej Bystrici

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ s areálom vyhlásená v roku 1963. Nachádza sa na Sládkovičovej ulici 4. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Postavený bol v období koniec 15.storočia až začiatok 16.storočia v neskororenesančnom slohu. Upravovaný bol koncom 16.storočia, v polovici 17.storočia, začiatkom 18.storočia, v 19.storočí a v polovici 20.storočia. Má pôdorys v tvare L, je dvojpodlažný s podpivničením. V objekte sa zachovali renesančné klenby. Zachoval si pôvodné členenie fasád a časť bývalého opevnenia s bránou, nad ktorou je chronostikon. Kaštieľ je opustený a chátra.

Vstupná brána opevnenia. Furmanská krčma s pekárňou. Postavená bola v roku 1751 v baroku. Upravovaná bola v 19. a 20.storočí a v roku 1996. Má jednotraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare W, je jednopodlažná. Stojí pri kaštieli.

Park. Prírodno-krajinársky park s historickou zeleňou z 1.polovice 19.storočia. Nachádza sa pri kaštieli.