Tihányovský kaštieľ v Banskej Bystrici

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ a park vyhlásená v roku 1972. Nachádza sa na Radvanskej ulici 27 v mestskej časti Radvaň. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Novobarokový kaštieľ bol postavený v 2.polovici 19.storočia. Kaštieľ, pomenovaný podľa jeho majiteľov, bol pôvodne prízemnou budovou postavenou v 1.polovici 17.storočia v renesančnom slohu. Jeho zvyšky sa zachovali v severozápadnej časti objektu. Posledná rozsiahla prestavba bola v roku 1819 kedy objekt dostal klasicistickú podobu a ďalšie úpravy z 19.storočia vyústili do novorenesančného výrazu. Kompletná pamiatková obnova bola ukončená v roku 1987 a kaštieľ si zachoval romanticko-historický vzhľad. Má obdĺžnikový pôdorys, je dvojpodlažný s podpivničením. V súčasnosti prírodovedná expozícia Stredoslovenského múzea.

Park. Pri kaštieli sa nachádza prírodno-krajinársky park s historickou zeleňou vybudovaný v 2.polovici 16.storočia. Upravovaný bol v polovici 20.storočia.