Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie v Slavnici

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Baroková Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie z 2.polovice 18.storočia. Podľa miestnej legendy bola postavená už v 17.storočí (okolo roku 1666). Viaže sa k nej príbeh, podľa ktorého v týchto miestach zahynul v roku 1647 gróf František Forgáč. Kaplnka má štvorcový pôdorys a centrálnu dispozíciu. Zaklenutá je krížovou klenbou. Okná majú mreže. Na vrchole šindľovej strechy je malá drevená zvonica, nad ktorou je osadený kríž. Fasády sú členené lizénovým rámovaním a na čelnej fasáde sú umiestnené slnečné hodiny. Oltár pochádza z 19.storočia. Kaplnka bola opravená po roku 1955. V roku 2005 strechu kaplnky zničila víchrica, ale v tom istom roku bola opravená. Za kaplnkou rastie lipa, ktorá tu údajne stojí z obdobia výstavby kaplnky. Kaplnka stojí na východnom okraji cintorína v obci Slavnica.