Kaplnka Najsvätejšej Trojice vo Sverepci

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Prícestná rímskokatolícka kaplnka Najsvätejšej Trojice bola postavená v neskoroklasicistickom slohu v roku 1864. Stavba s obdĺžnikovým pôdorysom a sedlovou strechou pokrytou plechovou krytinou. Počas výstavby diaľnice bola kaplnka poškodená, opravená bola iba strecha. V rokoch 2018-2019 prebehla rekonštrukcia kaplnky. Bol vyčistený obraz Najsvätejšej Trojice od maliara Jána Rojka z Považskej Bystrice a kaplnka bola vybavená mrežou navrhnutou architektom. Obraz je umiestnený vo výklenku a ten je touto mrežou chránený. V roku 2010 bola kaplnka zaradená medzi pamätihodnosti mesta Považská Bystrica. Stojí nad obcou Sverepec vľavo od cesty v smere na Považskú Bystricu, pri ceste do osady Kúnovec.