Hrob neznámeho odbojára v Nimnici

Ešte v decembri 1944 priviedol Ján Buday z Upohlavu na nimnické Salaše neznámeho muža. Žiaľ, už sa nedá vypátrať kto tento asi dvadsaťročný mládenec bol. Ukrýval sa v Salašoch celú zimu a šepkalo sa, že je z Ukrajiny. Akú úlohu zohrával v období protifašistického odboja sa už nedá určiť. Mal sa zachrániť útekom z vlaku niekde pri Starej Turej, keď Nemci odsúvali podozrivých do koncentračných táborov. V marci 1945 odišiel zo Salašov k Budayom do Upohlavu. Dokonca sa podarilo zamestnať ho vo vtedajšej Zbrojovke v Považskej Bystrici. V nej bola umiestnená elitná jednotka SS, v ktorej slúžili aj niekoľkí ukrajinskí kolaboranti. Tí pravdepodobne Ukrajinca odhalili a dom Budayov v Upohlave bol prepadnutý. Ukrajinec bol zajatý a odvedený do Nimnice na gestapo, ktoré malo vyšetrovňu v budove školy. Obyvatelia Salašov prežívali mučivé chvíle neistoty, či nebudú braní na zodpovednosť. Ostávala im iba nádej, že mládenec vydrží mučenie a nikoho neprezradí. Jedného dňa ho gestapácka jednotka eskortovala cez hory do Upohlavu, ale v lese pri Salašoch zaznel výstrel. Ešte ten deň ktosi našiel na mieste kopček čerstvej hliny, čerstvý hrob. Niekto neznámy k nemu zastrčil narýchlo zhlobený kríž z brezového dreva. Odvtedy miesto každý rok niekto ošetrí a kríž opraví. Okolie hrobu je starostlivo obložené kamienkami. Občas sa tam objavia i kvety. Tento dej bol zaznamenaný z rozprávania Františka Dediča z Nimnice a Františka Kadrliaka z Upohlavu. Hrob neznámeho odbojára sa nachádza v katastri obce Nimnica východne od lokality Dolný salaš, severne od obce.