Hrad Brekov

Zostatky neveľkého stredovekého hradu (hrádku) sa nachádzajú v lesnatom teréne na kopci Várička nad kláštorným kostolom v obci Brehov.

O hrade sa nezachovala žiadna známa písomná zmienka ale o jeho existencii svedčia latinské predikáty Deseva a Ondreja de Imbregh z rokov 1309-1310. Hrad postavili pravdepodobne v tom čase, pretože nájdené keramické úlomky sú datované do 14. a 15.storočia. Zánik hradu je predpokladaný v 15.storočí a môže súvisieť s výpravou bratríkov povestného Jána Talafúsa z Ostrova.

Oválnu plošinu hradu obklopovala okružná priekopa a z východnej strany val. Na hrane plošiny stála obvodová hradba, ku ktorej bola na chránenej východnej strane pristavená obytná budova. Podľa jej rozmerov najmenej 12x9m a masívneho muriva išlo pravdepodobne o obytno-obrannú vežu. Hrad sa tak radí k neveľkým stredovekým sídlam drobnej šľachty budovaným v čase vrcholného stredoveku.

V súčasnosti sa v lokalite nachádzajú zvyšky muriva a terénne stopy po hrade. Priekopa však už nezodpovedá pôvodným rozmerom (šírka 6-13m), pôsobením obrábania pôdy sa zaniesla a zotrel sa tak aj profil opevnenia.