Detské mestečko Zlatovce

Národná kultúrna pamiatka Detský domov s areálom vyhlásená v roku 2017. Súbor modernistických stavieb postavených v rokoch 1964-1974. Ich autorom je Peter Brtko. Nachádzajú sa v Trenčíne, v lokalite Hanzlíková na ulici Na Dolinách na pravom brehu Váhu, severozápadne od cintorína. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Základná škola. Budova Základnej deväťročnej školy Zlatovce bola upravovaná v rokoch 2004-2007 a 2013. Blokový solitér sa nachádza na ulici Na Dolinách 27 vo východnej časti areálu.

Telocvičňa s bazénom. Budova školskej telocvične s plaveckým bazénom. Prízemná stavba s podpivničením, päťtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nárožná budova č.1677 sa nachádza v centrálnej časti areálu.

Dom kultúry. Budova viacúčelovej spoločenskej sály je prízemná stavba s podpivničením, dvojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom bola upravovaná po roku 2000. Solitérna budova č.1678 sa nachádza v centrálnej časti areálu.

Administratívna budova. Správny objekt (záujmové krúžky) je prízemná stavba so štvortraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L. Solitérna budova č.1679 sa nachádza v centrálnej časti areálu.

Jedáleň. Budova školskej jedálne je prízemná stavba s podpivničením, štvortraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nárožná budova č.1676 sa nachádza v centrálnej časti areálu.

Garáže. Radové garáže sú prízemnou stavbou s štvortraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádzajú sa v centrálnej časti areálu medzi jedálňou a telocvičňou.

Hospodárska stavba. Kotolňa (trafostanica, dielne) je prízemná stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nárožná stavba sa nachádza v centrálnej časti areálu južne od jedálne.

Terasa. Vyvýšená terasa s amfiteátrom má nepravidelný pôdorys. Nachádza sa v centrálnej časti areálu.

Socha.

Zdravotné stredisko. Budova polikliniky (ubytovne pre plnoletých) je dvojpodlažná stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Solitér sa nachádza v juhozápadnej časti areálu.

Materská škola I. Obytná jednotka (bunka I – pavilón A) je prízemná stavba s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L. Upravovaná bola v 1.polovici 21.storočia. Solitérna stavba č.1277 sa nachádza v juhozápadnej časti areálu.

Materská škola II. Obytná jednotka (bunka II – pavilón B) je prízemná stavba s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L. Upravovaná bola v 1.polovici 21.storočia. Solitérna stavba č.1277 sa nachádza v juhozápadnej časti areálu.

Materská škola III. Obytná jednotka (bunka III – pavilón C) je prízemná stavba s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L. Upravovaná bola v 1.polovici 21.storočia. Solitérna stavba č.1277 sa nachádza v juhozápadnej časti areálu.

Materská škola IV. Obytná jednotka (bunka IV – pavilón D-E) je prízemná stavba s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L. Upravovaná bola v 1.polovici 21.storočia. Solitérna stavba č.1277 sa nachádza v juhozápadnej časti areálu.

Rodinný dom I. Dvojpodlažná stavba (bunka V) s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L bola upravovaná na začiatku 21.storočia a v rokoch 2015-2016. Stavba č.1683 sa nachádza v západnej časti areálu.

Rodinný dom II. Dvojpodlažná stavba (bunka VI) s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L bola upravovaná na začiatku 21.storočia. Stavba č.1680 sa nachádza v západnej časti areálu.

Rodinný dom III. Dvojpodlažná stavba (bunka VII) s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L bola upravovaná na začiatku 21.storočia. Stavba č.1681 sa nachádza v západnej časti areálu.

Rodinný dom IV. Dvojpodlažná stavba (bunka VIII) s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L bola upravovaná na začiatku 21.storočia a v rokoch 2015-2016. Stavba č.1682 sa nachádza v západnej časti areálu.

Rodinný dom V. Dvojpodlažná stavba (bunka IX) s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L bola upravovaná na začiatku 21.storočia. Stavba č.1687 sa nachádza v severozápadnej časti areálu.

Rodinný dom VI. Dvojpodlažná stavba (bunka X) s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L bola upravovaná na začiatku 21.storočia. Stavba č.1684 sa nachádza v severozápadnej časti areálu.

Rodinný dom VII. Dvojpodlažná stavba (bunka XI) s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L bola upravovaná na začiatku 21.storočia a v rokoch 2015-2016. Stavba č.1685 sa nachádza v severozápadnej časti areálu.

Rodinný dom VIII. Dvojpodlažná stavba (bunka XII) s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L bola upravovaná na začiatku 21.storočia a v rokoch 2015-2016. Stavba č.1686 sa nachádza v severozápadnej časti areálu.

Rodinný dom IX. Dvojpodlažná stavba (bunka XIII) s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L bola upravovaná na začiatku 21.storočia a v rokoch 2015-2016. Stavba č.1691 sa nachádza v severnej časti areálu.

Rodinný dom X. Dvojpodlažná stavba (bunka XIV) s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L bola upravovaná na začiatku 21.storočia. Stavba č.1688 sa nachádza v severnej časti areálu.

Rodinný dom XI. Dvojpodlažná stavba (bunka XV) s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L bola upravovaná na začiatku 21.storočia. Stavba č.1689 sa nachádza v severnej časti areálu.

Rodinný dom XII. Dvojpodlažná stavba (bunka XVI) s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L bola upravovaná na začiatku 21.storočia a v rokoch 2015-2016. Stavba č.1690 sa nachádza v severnej časti areálu.

Rodinný dom XIII. Dvojpodlažná stavba (bunka XVII) s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L bola upravovaná na začiatku 21.storočia a v rokoch 2015-2016. Stavba č.1695 sa nachádza v severovýchodnej časti areálu.

Rodinný dom XIV. Dvojpodlažná stavba (bunka XVIII) s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L bola upravovaná na začiatku 21.storočia. Stavba č.1692 sa nachádza v severovýchodnej časti areálu.

Rodinný dom XV. Dvojpodlažná stavba (bunka XIX) s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L bola upravovaná na začiatku 21.storočia. Stavba č.1693 sa nachádza v severovýchodnej časti areálu.

Rodinný dom XVI. Dvojpodlažná stavba (bunka XX) s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L bola upravovaná na začiatku 21.storočia a v rokoch 2015-2016. Stavba č.1694 sa nachádza v severovýchodnej časti areálu.

Klubovňa I. Spoločenská sála je prízemná stavba s dvojtraktovou dispozíciou a štvorcovým pôdorysom. Upravovaná bola po roku 2000. Solitér č.1696 sa nachádza v západnej časti areálu.

Klubovňa II. Celestínka (centrum pre deti) je prízemná stavba s dvojtraktovou dispozíciou a štvorcovým pôdorysom. Upravovaná bola v roku 2013. Solitér č.1697 sa nachádza v severozápadnej časti areálu.

Klubovňa III. Posilňovňa (voľnočasové aktivity) je prízemná stavba s dvojtraktovou dispozíciou a štvorcovým pôdorysom. Solitér č.1698 sa nachádza v severnej časti areálu.

Klubovňa IV. Objekt pre návštevy (archív) je prízemná stavba s dvojtraktovou dispozíciou a štvorcovým pôdorysom. Upravovaná bola v 80.-90.rokoch 20.storočia. Solitér č.1699 sa nachádza v severovýchodnej časti areálu.

Vrátnica. Informačné stredisko a prečerpávacia stanica je prízemná stavba s štvortraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Solitér č.1701 sa nachádza v severovýchodnej časti areálu.

Sadovnícka úprava.