Chrám ochrany Presvätej Bohorodičky v Jedlinke

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Drevený pôvodne barokový grécko-katolícky Chrám ochrany Presvätej Bohorodičky –  Panny Márie Ochrankyne (lemkovský typ) z roku 1763. Po roku 1945 bol obnovený. Obnovený bol i v rokoch 1968-1969. Zrubová stavba s trojpriestorovou dispozíciou na úzkej kamennej podmurovke pokrytá šindľovými strechami s cibuľovitými vežičkami. Svätyňa má štvorcový pôdorys s rovným záverom. Krytá je prečnelkovou kupolou, podobne ako loď. Na západnej strane je chór. Na jeho parapete je maľba apoštolov zo staršieho ikonostasu. Interiér kostola vznikol takmer celý súčasne so stavbou. Sú tu ikony zo 17.storočia, veľký ikonostas z 2.polovice 18.storočia (1744), ktorý má bohatú rokajovú ornamentiku. Rokokový hlavný oltár s obrazom narodenia Panny Márie z roku 1780. Stojí v strede obce.