Červený most

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1986. Fragment piliera pôvodného železničného tzv. Červeného mosta, postaveného v roku 1848 sa nachádza pri Kysuckej ulici. Železničný most, ktorý preklenul Mlynskú dolinu. Pomenovaný je podľa zreteľného červeného náteru. Vybudovaný bol v roku 1848 ako súčasť železničnej trate Gänserndorf-Marchegg-Bratislava a pôvodne bol jednokoľajový. Stavbu realizoval Talachini. Druhú koľaj, 215m dlhého a 17m vysokého mosta, pôvodne vybudovaného z tehly, dostavali v roku 1881. Most podopieralo 9 mostných oblúkov a svoju funkciu v pôvodnej podobe plnil až do 4.4.1945. Vtedy ho ustupujúce nemecké vojská zničili. V rekordne krátkom čase 7 dní bol vojakmi Červenej armády a miestnymi obyvateľmi nahradený provizórnym premostením. V roku 1948 bol postavený súčasný oceľový most, ktorý pre jeho pôvodný názov, natreli na červeno. Pri Červenom moste sa nachádza železničná zastávka Bratislava-Železná studnička, ktorá je súčasťou železničnej trate Bratislava-Marchegg, po ktorej 20.8.1848 prišiel do Bratislavy prvý vlak z Viedne, ťahaný parnou lokomotívou. Trať umožnila napojenie Bratislavy na rozvíjajúci sa železničný systém v Európe.