Barokový kaštieľ Bacskády v Klátovej Novej Vsi

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ a park vyhlásená v roku 1977. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Novobarokový kaštieľ z 2.polovice 18.storočia (1760-1765), vznikol prestavbou renesančného kaštieľa. Pôvodne malý prízemný kaštieľ dala postaviť rodina Husárovcov koncom 17.storočia. Neskôr ho vlastnili Huňadyovci, Marcibániovci a Migazziovci. Kaštieľ sa skladá zo starej a novej časti. Jeden z majiteľov I. Marcibáni starú časť z 18.storočia v roku 1800 prestaval. V roku 1860 nadstavil poschodie a kaštieľ upravil v klasicistickom slohu. V roku 1884 sa stal vlastníctvom rodiny Haupt-Stummerovcov. Okolo roku 1892 ho dal prestavať Leopold Haupt-Stummer na prepychové rodinné sídlo. Rozšíril ho a bohato členené fasády upravil v novobarokovom štýle. Slávnostnú sálu prepojil so zimnou záhradou a palmovým skleníkom a celý objekt vybavil centrálnym vykurovaním. Novobarokový pavilón je zo severozápadnej strany napojený na staršie trojtraktové krídlo. V novšej časti sa nachádza slávnostná sála a centrálna dvorana s kupolou. Elektrickú energiu dodával generátor poháňaný vodným kolesom na potoku Vyčoma, ktorý pretekal parkom. Najmladšia dcéra Karola Haupt-Stummerová sa v roku 1915 vydala za statkára Tibora Biedermanna a kaštieľ zdedila. Na konci 2.svetovej vojny celý mobiliár kaštieľa vyrabovali, vrátane knižnice a umeleckých zbierok. V roku 1945 v kaštieli sídlil štáb. Po roku 1945 prešiel do vlastníctva štátu. V rokoch 1969-1985 sa uskutočnila komplexná prestavba kaštieľa. Po roku 1977 sa stal  majetkom Štatistického úradu, od roku 1986 slúži ako školiace stredisko. Je to trojpodlažná budova s podpivničením, pôdorysom v tvare U a trojtraktovou dispozíciou. V strede sa nachádza čestný dvor. Solitér stojí v parku s historickou zeleňou na ľavom brehu potoka Vyčoma, v ktorom sa nachádzajú rôzne hodnotné exotické dreviny. Budova č.177 stojí v strede časti Klátova Nová Ves.

Park.