Barčaiovský kaštieľ v Barci

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ a park vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Pôvodne barokový kaštieľ postavený pravdepodobne na mieste zaniknutého hradu postaveného rodinou Barčaiovcov v 15.storočí. Po hrade sa nezachovali žiadne stopy. Kaštieľ bol postavený na prelome 16. a 17.storočia. Barokovo upravovaný bol v 18.storočí, klasicisticky s prvkami eklekticizmu prestavaný v roku 1840. Upravovaný bol i na prelome 19. a 20.storočia. Má dvojtraktovú dispozíciu, nepravidelný pôdorys, je dvojpodlažný s podpivničením. Nepravidelný pôdorys vytvárajú neskoršie prístavby. Hlavná fasáda je orientovaná do parku. Upravovaná bola v 1.polovici 19.storočia. Má silno vystupujúci prostredný rizalit v klasicistickej úprave a dva bočné krídelné rizality, ktoré sú zastrešené ihlanovou strechou. Prostredný rizalit je zakončený veľkým, zuborezom členeným tympanónom, so štukovým erbom. Pôvodnú otvorenú stĺpovú lodžiu na podlaží začiatkom 20.storočia zasklili. Historizujúca pseudorenesančná veža pochádza z úpravy v 2.polovici 19.storočia. V niektorých miestnostiach sa zachovali pruské a na prízemí valené klenby s lunetami. Solitér obklopuje dobre udržiavaný anglický parku. Stojí na východnej strane ulice Abovská 25. V súčasnosti sa využívajú jeho interiéry pre školské účely.

Park. Prírodno-krajinársky anglický park s historickou zeleňou z polovice 19.storočia pri kaštieli. Upravovaný bol v 2.polovici 19.storočia, začiatkom 20.storočia a v 50.rokoch 20.storočia. Má lichobežníkový pôdorys.