Železničná stanica Nové Mesto

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1986. Klasicistická budova železničnej stanice, výpravnej budovy, stanica konskej železnice, bola postavená v rokoch 1838-1940. Upravovaná bola koncom 19.storočia, v rokoch 1946-1949, 1988-1990 a 2001-2007. Má dvojkrídlový pôdorys, dvojtraktovú dispozíciu, je dvojpodlažná s podkrovím. Je to druhá najdôležitejšia stanica v Bratislave. Železničná stanica je prevádzkovaná od roku 1962, pričom trať medzi Odborárskou, cintorínom a železničnou stanicou Bratislava-predmestie existuje od roku 1954. Stanica sa používa ako druhá koncová stanica v uzle a ako odstavné koľajisko. V posledných rokoch slúži skôr viac na druhý účel. V rannej špičke veľa osobných vlakov zo stanice zabezpečuje dopravu zamestnancov priemyselnej časti mesta na juhovýchode. Stojí na ulici Krížna 33 pri ulici Legionárska.