Zaniknutý kostol s areálom v Prietrži

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 2021. Nachádza sa v severovýchodnej časti obce v lokalite Na vŕšku. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Zaniknutý kostol. Zaniknutý bývalý evanjelický kostol bol postavený v roku 1591 v barokovom slohu. Upravovaný bol v roku 1616, po roku 1671 a v 18.storočí. Zanikol v roku 1912. Pôvodne to bola trojloďová jednovežová stavba s obdĺžnikovým pôdorysom s polygonálnym záverom.

Opevnenie kostola. Husitské murované opevnenie v podobe hradbového múru a štyroch bášt bolo postavené po roku 1671 v barokovom slohu. Upravované bolo v 18.storočí. Má lichobežníkový pôdorys.

Príkostolný cintorín. Zaniknutý príkostolný cintorín z polovice 16.storočia. Upravovaný bol v 19.-20.storočí. Má lichobežníkový pôdorys.