Vojnový cintorín v Nitre

Národná kultúrna pamiatka Vojnový cintorín a pomník vyhlásená v roku 2019. Nachádza sa na ulici Nitrianska pri ulici Popradská, západne od židovského cintorína v zástavbe rodinných domov. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Vojnový cintorín. Vojnový cintorín z 1.svetovej vojny (lazaretný cintorín) z roku 1915. Upravovaný bol v rokoch 1915, 1924, 1928 a 1970. Cintorín má obdĺžnikový pôdorys.

Podstavec pomníka. Štvorboký betónový podstavec pomníka z roku 1924. Upravovaný bol v 1.polovici 70.rokov 20.storočia a v roku 2017. Modernistický pomník so štvorcovým pôdorysom stojí v centre cintorína.

Socha pomníka. Modernistická socha trúchliaceho vojaka z roku 1924. Upravovaná bola v roku 2017. Jej autorom je Július Bártfay. Dielo je deponované mimo cintorína.

Kópia sochy pomníka. Kópia modernistickej sochy trúchliaceho vojaka z roku 2017. Autorom je Martin Pala. Nachádza sa v centre cintorína.