Vodný mlyn v Nitre (Pullmannovský mlyn)

Národná kultúrna pamiatka Vodný mlyn s areálom vyhlásená v roku 2019. Nachádza sa v Nitre, v mestskej časti Dolné Krškany, v juhovýchodnej časti obce na ulici Pri mlyne 1 pri toku rieky Stará Nitra. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Vodný mlyn. Murovaný vodný mlyn so strojovňou z konca 18.storočia. Upravovaný bol pred rokom 1895, v 30.rokoch 20.storočia a v období 2.polovica 20.storočia až 1.štvrtina 21.storočia. Historizujúca štvorpodlažná stavba s podpivničením, dvojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Technologické zariadenie. Technologické zariadenie mlyna z rokov 1935-1936. Výrobcom a dodávateľom zariadenie bol Josef Prokopa a synové. Nachádza sa v objekte mlyna so strojovňou.

Vodný náhon. Kamenný a betónový vodný náhon so stavidlami z konca 18.storočia. Upravovaný bol na prelome 20. a 30.rokov 20.storočia a v 2.polovici 20.storočia. Nachádza sa severozápadne a juhovýchodne od objektu mlyna.

Aleja. Prírodno-krajinárska lipová aleja s historickou zeleňou z rokov 1930-1940. Nachádza sa na oboch brehoch vodného náhonu.